contact@suport-fiscal.ro

0723 556 689

Cere ofertă

Cota TVA redusa
Mateescu Cristina
1 August 2025
     
Cota redusa de  11% TVA pt prodesele alimentare se aplica pt tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final, de catre toti furnizorii:  
     
denumire produse coduri NC corespunzatoare denumire coduri NC
animale vii şi păsări vii, din specii domestice NC 0101 - 0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 şi 0106 90 00 animale, pasarii vii domestice, iepuri, albine
carne şi organe comestibile NC 0201 - 0210 carne şi organe comestibile
peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice cu exceptia pestilor ornamentali NC 0301 - 0308 cu exceptia NC 0301100 si 03011900 peşti şi crustacee, moluşte cu exceptia pestilor ornamentali
lapte şi produse lactate NC 0401 - 0406 lapte, smantana, unt, lapte acru, chefir, branza, cas
ouă de păsări NC 0407 - 0408 cu exceptia NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20 oua cu coji/fara coji, fierte, congelate, conservate 
miere naturală NC 0409 00 00 miere naturală
alte produse comestibile de origine animală NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91, 0511 99 intestine animale, bucati peste, gheare, ciocuri…
legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare NC 0701 - 0714 cu exceptia NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10
10, 0713 33 10
cartofi, tomate, ceapa, varza, conopoda, salata, morcovi…
fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni NC 0801 - 0814 00 00 nuci de cocos, caju, migdale, alune, castane…
cafea, ceai, maté şi mirodenii NC 0901 - 0910 cafea, chiar si prajita/decafeinizata, ceai, mate, piper, vanilie, scortisoara…
cereale NC 1001 - 1008 cu exceptia NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005
10, 1006 10 10, 1007 10 şi 1008 21 00
grau, secara, orz, ovaz, porumb… cu exceptia celor destinate insamantarii,
produse ale industriei morăritului, malţ, gluten de grâu NC 1101 - 1107 și 1109 cu exceptia NC 1106 20 10 faina grau, cereale, gris, goabe …
seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, furaje NC 1201 - 1206, 1208 şi 1214 cu exceptia  1201 10 00, 1202 30
00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10
boabe soia, seminte rapita, arahidem seminte floarea-soarelui
grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală, produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate NC 1501 - 1517 cu excepţia NC 1503, 1505 și 1515 30 grasime porc/bovine/peste, ulei soia/masline/arahide/floare-soarelui...
preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice NC 1601 - 1605 conserve carne, preparate carne/peste
zaharuri şi produse zaharoase NC 1701 - 1704 zahar din trestia/sfecla, lactoza, glocoza, melase…
cacao şi preparate din cacao NC 1801 - 1806 boabe/resturi/pasta/unt/pudra de cacao, ciocolata care contine cacao
preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie NC 1901 - 1905 preparate din faina, gris, amdon, chiar si fierte, expandate,,,
preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante NC 2001 - 2009 conserve, preparate …
preparate alimentare diverse NC 2101 - 2106 cu excepţia
preparatelor ce conţin alcool de la codul 2106 90 20
extracte/esente pe baza de cafea/ceai, drojdii, preparate pt supe/ciorbe, inghetate…   
băuturi, oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic NC 2201 şi 2209 00 ape naturale, minerale, gazeificate care nu contin zahar si otet
reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale NC 2301, 2302, 2304 - 2306, 2308 şi 2309 faina/pudra din carne, organe, peste, tarate, spartui, preparate pt hrana animalelor
laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică NC 0402 şi NC 1901 10 lapte nou nascuti, copii varsta mica
seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, paie și pleavă de cereale brute NC 1207, 1212 și 1213 cu excepţia NC
1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20
seminte, roscove, alge, sfecta/trestie zahar, congelate/uscate…
reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare NC 2303 şi 2307 reziduri din fabricarea amidonului, sfecla/trestei zahar, berii, drojdii…
sare destinată consumului uman sau animal NC 2501 00 sare , clorura, chiar si solutie, apa de mare…
amidon şi fecule, inulină NC 1108 Amidon și fecule; inulină
     
     
Punctele 24, 25, 26 si 27 furnizorul face dovada ca sunt utilizate ca alimente destanate consumului uman sau animal.  
Conţinutul total de zahăr este exprimat în grame/unitate de măsură pentru volum, persoanele impozabile trebuie să realizeze transformarea din unitatea de măsură pentru volum în unitatea de măsură pentru masă
Pe baza liseti de ingrediente se determina continutul de zahar.    
     
     
     
servicii cazare    
În cazul cazării cu mic dejun, cu demipensiune, cu pensiune completă sau cu "all inclusive", cota redusă de TVA se aplică asupra preţului total al cazării, care poate include şi băuturi
alcoolice, băuturi nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202, precum şi alimente cu zahăr
adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs
 
alcoolice, băuturi nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202, precum şi alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs,  
Orice persoană care intermediază astfel de operaţiuni aplică cota de 11% a taxei, cu excepţia situaţiilor în care este obligatorie aplicarea regimului special de taxă pentru agenţii de turism,
servicii de restaurant şi de catering    
Pentru băuturile alcoolice, precum şi pentru băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202, servite la restaurant sau oferite în cazul serviciilor de catering, se aplică cota standard de TVA
NC 2202 = Ape, inclusiv ape minerale și ape gazeificate, care conțin adaos de zahăr sau de alți îndulcitori sau aromatizate și alte băuturi nealcoolice, cu excepția sucurilor de fructe, fructe cu coajă lemnoasă sau de legume