contact@suport-fiscal.ro
0723 556 689
| Cota redusa de 11% TVA pt prodesele alimentare se aplica pt tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final, de catre toti furnizorii: | ||
| denumire produse | coduri NC corespunzatoare | denumire coduri NC |
| animale vii şi păsări vii, din specii domestice | NC 0101 - 0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 şi 0106 90 00 | animale, pasarii vii domestice, iepuri, albine |
| carne şi organe comestibile | NC 0201 - 0210 | carne şi organe comestibile |
| peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice cu exceptia pestilor ornamentali | NC 0301 - 0308 cu exceptia NC 0301100 si 03011900 | peşti şi crustacee, moluşte cu exceptia pestilor ornamentali |
| lapte şi produse lactate | NC 0401 - 0406 | lapte, smantana, unt, lapte acru, chefir, branza, cas |
| ouă de păsări | NC 0407 - 0408 cu exceptia NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20 | oua cu coji/fara coji, fierte, congelate, conservate |
| miere naturală | NC 0409 00 00 | miere naturală |
| alte produse comestibile de origine animală | NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91, 0511 99 | intestine animale, bucati peste, gheare, ciocuri… |
| legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare | NC 0701 - 0714 cu exceptia NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10 |
cartofi, tomate, ceapa, varza, conopoda, salata, morcovi… |
| fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni | NC 0801 - 0814 00 00 | nuci de cocos, caju, migdale, alune, castane… |
| cafea, ceai, maté şi mirodenii | NC 0901 - 0910 | cafea, chiar si prajita/decafeinizata, ceai, mate, piper, vanilie, scortisoara… |
| cereale | NC 1001 - 1008 cu exceptia NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 şi 1008 21 00 |
grau, secara, orz, ovaz, porumb… cu exceptia celor destinate insamantarii, |
| produse ale industriei morăritului, malţ, gluten de grâu | NC 1101 - 1107 și 1109 cu exceptia NC 1106 20 10 | faina grau, cereale, gris, goabe … |
| seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, furaje | NC 1201 - 1206, 1208 şi 1214 cu exceptia 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10 |
boabe soia, seminte rapita, arahidem seminte floarea-soarelui |
| grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală, produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate | NC 1501 - 1517 cu excepţia NC 1503, 1505 și 1515 30 | grasime porc/bovine/peste, ulei soia/masline/arahide/floare-soarelui... |
| preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice | NC 1601 - 1605 | conserve carne, preparate carne/peste |
| zaharuri şi produse zaharoase | NC 1701 - 1704 | zahar din trestia/sfecla, lactoza, glocoza, melase… |
| cacao şi preparate din cacao | NC 1801 - 1806 | boabe/resturi/pasta/unt/pudra de cacao, ciocolata care contine cacao |
| preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie | NC 1901 - 1905 | preparate din faina, gris, amdon, chiar si fierte, expandate,,, |
| preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante | NC 2001 - 2009 | conserve, preparate … |
| preparate alimentare diverse | NC 2101 - 2106 cu excepţia preparatelor ce conţin alcool de la codul 2106 90 20 |
extracte/esente pe baza de cafea/ceai, drojdii, preparate pt supe/ciorbe, inghetate… |
| băuturi, oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi din acid acetic | NC 2201 şi 2209 00 | ape naturale, minerale, gazeificate care nu contin zahar si otet |
| reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale | NC 2301, 2302, 2304 - 2306, 2308 şi 2309 | faina/pudra din carne, organe, peste, tarate, spartui, preparate pt hrana animalelor |
| laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică | NC 0402 şi NC 1901 10 | lapte nou nascuti, copii varsta mica |
| seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, paie și pleavă de cereale brute | NC 1207, 1212 și 1213 cu excepţia NC 1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20 |
seminte, roscove, alge, sfecta/trestie zahar, congelate/uscate… |
| reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare | NC 2303 şi 2307 | reziduri din fabricarea amidonului, sfecla/trestei zahar, berii, drojdii… |
| sare destinată consumului uman sau animal | NC 2501 00 | sare , clorura, chiar si solutie, apa de mare… |
| amidon şi fecule, inulină | NC 1108 | Amidon și fecule; inulină |
| Punctele 24, 25, 26 si 27 furnizorul face dovada ca sunt utilizate ca alimente destanate consumului uman sau animal. | ||
| Conţinutul total de zahăr este exprimat în grame/unitate de măsură pentru volum, persoanele impozabile trebuie să realizeze transformarea din unitatea de măsură pentru volum în unitatea de măsură pentru masă | ||
| Pe baza liseti de ingrediente se determina continutul de zahar. | ||
| servicii cazare | ||
| În cazul cazării cu mic dejun, cu demipensiune, cu pensiune completă sau cu "all inclusive", cota redusă de TVA se aplică asupra preţului total al cazării, care poate include şi băuturi alcoolice, băuturi nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202, precum şi alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs |
||
| alcoolice, băuturi nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202, precum şi alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, | ||
| Orice persoană care intermediază astfel de operaţiuni aplică cota de 11% a taxei, cu excepţia situaţiilor în care este obligatorie aplicarea regimului special de taxă pentru agenţii de turism, | ||
| servicii de restaurant şi de catering | ||
| Pentru băuturile alcoolice, precum şi pentru băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202, servite la restaurant sau oferite în cazul serviciilor de catering, se aplică cota standard de TVA | ||
| NC 2202 = Ape, inclusiv ape minerale și ape gazeificate, care conțin adaos de zahăr sau de alți îndulcitori sau aromatizate și alte băuturi nealcoolice, cu excepția sucurilor de fructe, fructe cu coajă lemnoasă sau de legume | ||